Belgrad, o super destinație cu low budget

Recunosc că Belgrad nu era ținta următoarelor destinații în care aș fi vrut să ajung, dar când mi-a propus o prietenă să mergem, nu am stat pe gânduri și am zis Hai!

IMG_3202

Cu ce am mers și cât ne-a costat transportul

Noi am ales să mergem cu trenul (până în Timișoara) și de acolo cu o mașină până în Belgrad. Înainte era un tren care ajungea până în Belgrad, dar s-a desființat traseul începând cu luna august.

Așadar, Beatrice a căutat pe net și a găsit o soluție: o firmă de transport din Belgrad  care face zilnic curse Belgrad-Timișoara (dacă aveți nevoie de nr, îl am). Partea bună este că ora e flexibilă. Tu alegi de unde te ia și la ce oră (valabil dus-întors). Un drum dus costă 15 euro, deci dus-întors costă 30 euro. Cam multișor ce-i drept, pentru că în banii ăștia poți găsi o ofertă de bilete pt avion, dar dacă te decizi să pleci cu 3 zile înainte, avionul sare din schemă.

Cu trenul până în Timișoara e gratis, dacă ești student. Dacă vrei cușetă (neapărat până în Timișoara) te costă cu 34 de lei în plus (6 locuri). Ca de obicei, CFR-ul a avut întârziere, și la dus și la întors, motiv pt care mașina care a venit să ne ia din Belgrad a trebuit să ne aștepte. Luați-vă o marjă de eroare dacă alegeți traseul acesta și spuneți-i tipului care vine să vă ia că ajungeți cu cel puțin o jumătate de oră mai târziu.

Mie mi-a plăcut varianta cu trenul pentru că voiam să văd și Timișoara. 😀

Acolo nu am folosit transportul în comun, metrou nu au (sau cel puțin nu am văzut eu), doar autobuze și tramvaie.

Moneda

IMG_2137

Moneda Serbiei este dinarul. Dinarul sârb (CSD). Indicat este să nu luați lei cu voi ci euro, pe care îi veți schimba acolo în dinari. Sunt exchange-uri peste tot.

Totul este relativ ieftin în Serbia, ca să vă faceți o idee  – 100 de dinari = 1 euro , 1000 dinari – 10 euro.

Dacă schimbi 20 de euro, vei primi aproximativ 2300 dinari. O să ți se pară un pic ciudat când o să ai de-a face pentru prima dată cu moneda pentru că mai adaugi câteva zero-uri în plus la prețuri și nu trebuie făcută confuzia – dinar- euro – leu.

O apă plată – 60 dinari, un suc 75 dinari, un sandwich între 200 – 300 dinari, o cafea 180 -200 dinari. Aveți grijă când plecați să vă schimbați dinarii în euro, ca să nu rămâneți cu ei prin buzunare. :))

Eu schimbam sume mici, de mai multe ori, pentru că erau exchange-uri peste tot. Se poate plăti și cu cardul (în lei) însă nu știu exact care e comisionul pt conversie.

IMG_2183IMG_2179

Cazarea

Am ales un hostel cât mai aproape de centru, ca să nu pierdem timpul. Nu ne-a păsat prea tare unde vom sta, ci am vrut un loc unde să dormim și unde să ne lăsăm bagajele (găsit pe booking). Așadar, pe o cameră pt două persoane am dat aproximativ 20 euro pe noapte. Cazarea pe două nopți ne-a costat în total 37 de euro, care include și taxa de oraș (1,25 € pe persoană pe noapte). Cazarea se poate plăti și în euro.

IMG_2402IMG_2800IMG_2880IMG_2899

Ce am vizitat în Belgrad 

Fortăreața Kalemegdan din Belgrad (mi s-a părut printre cele mai frumoase locuri) – peisaj super (aici sunt mai multe muzee care se vizitează și se plătesc separat (intrarea costă între 40-300 dinari). Aici poți vedea ce instrumente de tortură din trecut și multe alte lucruri. Dacă aveți copii, s-ar putea să vă placă Jura Aventura (tot în cadrul Kalemegndan)IMG_2530

IMG_2538IMG_2539IMG_2550IMG_2565IMG_2581

IMG_2573

Muzeul Nikola Tesla (500 dinari – adică 5 euro), unde poți vedea tehnologia care se bazează pe invenţiile lui Nikola Tesla (nu sunt aparatele originale), iar înainte de aceste demonstrații (3), veți vedea un filmuleț de prezentare de aproximativ 15 min despre Tesla.

IMG_2924

Muzeul de etnografie – duminica e intrare liberă. Portul lor seamănă foarte mult cu al nostru! Dacă aveți carnet de student, să îl aveți la voi că sunt reduceri la muzee.

IMG_2762IMG_2781IMG_2796

Belgrad e plin de graffiti, cafenele (dacă îți cumperi cafea, apa plată vine la pachet și e inclusă în prețul cafelei) și pub-uri foarte frumos amenajate, înghețată suuuuuper bună, internet în destul de multe locuri pt că  ei nu îl au securizat, nu auzi români așa cum auzi în Italia și Spania, nu vezi cerșetori ci doar copii care cântă și care încearcă să câștige un ban cinstit.

Poți călători fără pașaport?

Da, poți. Prietena mea nu a avut și nu a existat nicio problemă. E valabil și pt Republica-Moldova.

IMG_2221

Limba

Citisem pe net că nu știu engleză și că oamenii nu prea se înțeleg unii cu alții. Ba știu, cel puțin chelnerii și vânzătorii chiar bine. Sârba mi se pare destul de grea, două cuvinte am reținut: apoteka (farmacie) pt că vedeam farmacii peste tot, și banka (bancă). :)) Au și ei multe Mega Image-uri, numai că se numesc Maxi 😀

IMG_2188

Vremea și ora

Deși aplicația arăta vreme frumoasă, ploua în reprize, mărunt. Serbia este cu o oră în urmă față de România.

IMG_2713

Lucruri care nu mi-au plăcut:

Când ceri nota, chelnerul nu o aduce și pleacă, ci stă lângă tine până te cotrobăi prin portofel.

Dacă mergi la anumite fast-food-uri, o să vezi vânzători care nu folosesc mănuși.

Pab-uri, baruri, cafenele

IMG_2730

Dacă scrie pe ușă că programul e până la 22, la 21:55 te anunță că vor închide. Ei nu stau până pleacă ultimul client. Și ca o recomandare, cred că Drunk Chiwawa Beer Shop v-ar plăcea!

 

Per total, această escapadă m-a costat 100 euro, deci merită să mergeți oricând indiferent de planurile pe care le mai aveți! Chiar merită! M-aș reîntoarce oricând!

IMG_3198

 

2 thoughts on “Belgrad, o super destinație cu low budget

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.