Ghid pentru viitorii studenți

ncBXGzAcA

Examenul de bacalaureat l-am luat dar…ce fac acum? Viitorii studenți  își pun multe întrebări în urma afișării rezultatelor. Ce facultate voi alege? Ce oportunități îmi oferă? Ce voi face după terminarea ei? Care e orașul în care voi studia?

Sunt puțini cei care știu exact ceea ce vor să urmeze, care se pregătesc ani de zile pentru admitere, care sunt foarte hotărâți cu privire la ceea ce vor să facă. Dar mai există o categorie. Cei care așteaptă mai întâi rezultatele examenul de bacalaureat, care se decid în ultimul moment, sau care pur și simplu nu știu ce să aleagă și lasă decizia pe mâna părinților.

Cosmin Frăteanu a absolvit Colegiul Național Grigore Moisil, Onești. A făcut pregătire tot anul la fizică, matematică și română, rezultatele muncii sale poziționându-l în topul notelor la nivel de liceu: 9.90

Am învățat destul de mult, am făcut pregătiri tot anul. La facultate merg în Anglia la universitatea din York și voi urma un curs care se numește Music Technology Systems. Am aplicat încă de anul trecut, din toamnă și am fost acceptat la cinci universități din care am ales 2, York fiind prima opțiune.

Părinții mei m-au susținut și încă mă susțin în ceea ce vreau să fac. Ei doar mi-au dat câteva sfaturi, m-au îndrumat, dar m-au lăsat pe mine să decid spre ce facultate să mă orientez.

Alexandra Dumitru este absolventă a Colegiului Național Dimitrie Cantemir, Onești. A luat examenul de bacalaureat cu 9.81 și vrea să urmeze Facultatea de Inginerie medicală din cadrul Universității Politehnica, București.

Cât m-am pregătit? Păi…și în timpul școlii într-o mică parte, dar mai mult în luna liberă dinainte de bac. Țin destul de mult la părerea celorlalți, dar alegerea decisivă a fost a mea.

Admiterea la facultatea pe care și-a ales-o constă într-un interviu și un test grilă. Opțiunile Alexandrei se îndreaptă și către ASE, Administrarea Afacerilor în limba engleză.

Totuși e bine ca ceea ce elevii aleg să urmeze, să fie pe placul lor, pentru că ei vor învăța pe parcursul anilor de facultate, ei vor face proiecte, vor cunoaște oameni din domeniul din care și-au ales să învețe. E un început, unul frumos, și totodată greu, pentru că elevii vor pleca de la casele lor și vor învăța să se descurce singuri.

Orașele mari, Iași, Brașov, Cluj-Napoca, București, sunt cele mai căutate de către studenți. Dar centre universitare de prestigiu sunt și în Sibiu (Universitatea „Lucian Blaga”), Constanța (Universitatea Ovidius), Timișoara (Universitatea de Vest), Bacău (Universitatea Vasile Alecsandri) și lista poate continua. Oneștenii noștri, care s-au răspândit în toate colțurile țării, împărtășesc trăirile acumulate în orașele în care au studiat.

Să începem cu București. Universitatea Politehnica București, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea București, Universitatea de Medicină și Farmacie  „Carol Davila”, Academia Tehnică Militară sunt printre cele mai căutate centre universitare din București. La cele mai multe dintre ele există și un examen de admitere (nivel mediu). E bine de precizat că București este totodată și cel mai scump oraș.

Adrian Bucur a absolvit recent Universitatea Tehnică de Construcții București, Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole cu nota 8.60.

La admitere am avut un examen tip grilă, din fizică și matematică. Am luat 9.50. Mi s-a părut ușor la admitere.

Nu prea s-a pus accent pe practică în timpul facultății: au fost două săptămâni în anul I și trei săptămâni în anul III. Profesorii sunt foarte exigenți și serioși.

Acum lucrez în domeniu, sunt inginer, iar firmele la care am lucrat sunt: SC Partner Tour SRL, SC DCO General Coninstal SRL.

Iași este un oraș cultural, unde există facultăți foarte bune: Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, Universitatea Mihail Kogălniceanu. Profesorii ziceau deseori că în Iași chiar se face  „carte”.

Dragoș Puiu este absolvent al Universității Apollonia, Facultatea de Medicină Dentară, cu nota 9.23.

Am avut cursuri intensive, am făcut practică pe parcursul anilor de studiu. Se punea foarte mult accent pe practică. Practica era prima condiție de trecere a examenelor.

Acum activez ca tehnician dentar în orașul natal la Altfel Dent Solution. După ce acumulez suficientă experiență, intenționez să lucrez în alte țări mai dezvoltate, cu potențial și cu un alt mediu de lucru. Nu lipsesc motivele financiare.

Pentru cei care vor să meargă la Cluj-Napoca, trebuie să ia în considerare distanța. Dar când vrei să înveți, nu trebuie să îți pui problema astfel. În Cluj-Napoca avem Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai.

Andreea Păvăloiu a absolvit Studii Europene, specializarea Relații internaționale și Studii Europene, linia engleză și a obținut 9.66 la licență. A ales Clujul și are multe de transmis celor care vor să urmeze același oraș:

E greu să faci o comparație față de alte facultăți din țară, pentru că evident, nu am experiența altor facultăți. Dar am fost în Belgia și acolo e altceva. Profesorii sunt foarte implicați, cerințele mult mai mari. Evident, e o altă deschidere.

 Partea frumoasă la facultate în Cluj e faptul că mereu interacționezi cu străini. Am avut colegi maghiari și germani mai mulți decât români. Înveți altfel să gestionezi și să accepți diversitatea. Altfel interacționezi, altfel gândești. Nu mai întorci capul de fiecare dată când auzi o limbă străină.

 Sunt invited lectures, în fiecare semestru, profesori de la universități partenere din Europa sau America, care țin seminarii. Ai ocazia să asimilezi informația dintr-o persepctivă nouă.

Este diversitate în Cluj, mai ales în facultăți, indiferent de domeniu. Se promovează intens multiculturalitatea. Se încurajează intens schimbul de experiență.

 Am făcut intership-uri chiar din primul an, la primărie, de la evenimente la administrație publică.

 Din toamnă merge la master în Londra la Studii de Securitate.

Cu toții am auzit de Universitatea Transilvania din Brașov. Pentru cei care vor să fie mai aproape de casă, pot alege fără probleme Brașov.

Vlad Oțelea, oneștean, proaspăt absolvent,  împărtășește din experiența sa din viața de student elevilor:

Am absolvit Universitatea Transilvana din Brașov, specializarea Ingineria autovehiculelor și transporturilor. Am obținut la licență nota 9 proba scrisă și 9.50 la prezentarea proiectului de licență, media generală fiind 9.25.

Din punctul meu de vedere nici o facultate din România nu te învață lucruri de actualitate, care să iți fie de ajutor ca să poți intra direct de pe băncile facultății la un job bine plătit.

Deci indiferent unde mergi, la Brașov sau oriunde în țară, e cam aceeași treabă. În primul rand, sistemul nostru de învățământ e praf, făcut în așa fel încât noi ăștia care terminăm să nu ne găsim de muncă.

 Pentru mai multe detalii cu privire la admitere, condiția de intrare la facultate, elevii pot consulta site-urile facultăților.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.